Bengkel Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) Sejarah SPM

Mulai Sejarah SPM 2013, soalan berbentuk kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) akan disoal untuk memastikan pehamahan pelajar dan aplikasi dalam subjek Sejarah. Sebelum tu, cikgu-cikgu kena pergi kursus dulu. Antara bahan-bahan semasa kursus saya kongsikan di sini.

Bahan 1

Bahan 2

Bahan 3

Bahan 4

Bahan 5

Bahan 6

We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.

– Albert Einstein –

Bengkel Perkongsian Ilmu Guru Sejarah Daerah Kuala Langat 2013

Seronok jadi Guru Sejarah, sebab rakan-rakan seperjuangan yang sangat produktif dan membantu dalam mendidik pelajar, lebih-lebih lagi Sejarah sekarang wajib lulus untuk SPM mulai 2013. Student yang nak exam, cikgu yang nervous. Biasalah kan?

Pada 10-11 Oktober yang lalu, PPD Kuala Langat mengadakan Bengkel Perkongsian Ilmu Guru-Guru Sejarah daerah Kuala Langat, bertempat di Sekolah Menengah Sains Banting, Selangor. Suka melihat susunan sekolah yang kemas dan luas, seluas pengalaman yang saya timba sepanjang bengkel ini.

Tujuan bengkel ini diadakan bagi menyediakan bahan bagi pelajar untuk dibawa ke dalam dewan peperiksaan. Format baharu SPM Sejarah 1249 memperkenalkan kertas 3 yang berkonsep “open-book test”. Pelajar diuji dengan soalan kemahiran berfikir aras tinggi dibantu oleh bahan-bahan seperti buku teks dan juga bahan yang disediakan oleh guru.

Kami dikejutkan dengan kehadiran Encik Azman Syarif dari Jabatan Pelajaran Selangor (JPS). Beliau memberi penerangan tentang prestasi setiap sekolah di daerah Kuala Langat dalam Peperiksaan Percubaan SPM 2013 dan berharap untuk mencapai KPI JPS, selaras dengan target untuk peratus lulus SPM sebenar.

En. Azman Sharif memberi taklimat kepada Guru-Guru Kuala Langat

Continue reading »

Lawatan ke Dong Zen Temple, Jenjarom

Pada bulan Februari setiap tahun, berlangsunglah sambutan Tahun Baru Cina di Fo Guang Shan Dong Zen Temple, Jenjarom. Salah satu subtopik dalam pelajaran Sejarah tingkatan 4 ialah berkenaan ajaran dan agama utama dunia. Maka, untuk mempelajari agama lain, kita kenalah faham budaya dan ajaran mereka.

Pelajar bergambar di perkarangan Dong Zen

Continue reading »

PGDE Semester 3 di UUMKL

Dah semester 3! Macam tak percaya dah setahun bergelar felo TFM dan menyambung pelajaran di UUM. Setelah 2 semester menumpang di IAB dan Taylor’s, kami akhirnya mengadakan kelas di kampus UUMKL. Semester ini bermulalah latihan mengajar kami yang rasmi, 16 minggu. Fuh! Hope I can make it!

Gambar kenang-kenangan bersama Dekan di UUM

Satu semester lagi. Kalau kurang post kat sini tu, faham-faham lah ye.

A man’s worth is no greater than the worth of his ambitions.”
― Marcus Aurelius

PGDE di Taylor’s University Lakeside Campus – Semester 2

Selesai sesi persekolahan tahun 2012, felo semua memulakan pengajian PGDE semula di Taylor’s University Lakeside Campus di Subang Jaya. Terima kasih pihak Taylor’s kerana sudi menaja tempat untuk kelas kami. Biasalah, nama pun dah nomad, kat mana-mana pun, masih boleh belajar.

Kami diasingkan mengikut opsyen memandangkan subjek lebih bertumpukan kepada opsyen felo masing-masing. Dalam kumpulan Sejarah ada 7 orang. Tetapi ada juga kelas yang melibatkan semua felo seperti kelas “Creativity in Teaching”. Prof. Jonathan Barnes diterbangkan khas daripada Canterbury Christ Church University, UK untuk mengajar kami subjek ini.

selepas kelas “Creativity in Teaching”

Saya masih ingat antara aktiviti di dalam kelas untuk subjek ini ialah mencari objek yang sesuai dengan kata adjektif yang diberikan. Setiap felo diberikan beberapa adjektif dan masa untuk tugasan tersebut.

 

Aktiviti 1 – Adjektif “Colourful”

Sebelum itu, kami diberi “framework” ataupun syarat-syarat sebelum melakukan aktiviti ini, sepeti jumlah masa yang diberikan dan adjektif minimum yang perlu dicapai. Selebihnya, kami diberi kelonggaran untuk membuat intepretasi sendiri berkenaan adjektif tersebut.

Aktiviti 2 – Adjektif “Heating”

Aktiviti ini sesuai bagi semua mata pelajaran, tetapi memerlukan masa yang agak panjang. Kawalan kelas paling penting untuk aktiviti ini. Kalau tak, memang bertebaranlah pelajar kita satu sekolah.

Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school.
– Albert Einstein –

PGDE History Group – Semester 1

Seramai 7 orang felo memilih opsyen Sejarah sebagai mata pelajaran utama di sekolah TFM. Untuk PGDE, beberapa kelas kami dibahagikan mengikut opsyen masing-masing. Memandangkan UUM tidak mempunyai kepakaran bagi subjek Sejarah, pensyarah kami dijemput daripada UPSI.

Dr. Ishak dan 7 Sejarawan

 

Kelas kami dikongsi bersama oleh Prof. Madya Dr. Ishak Saat, dan Dr. Nabir Bin Haji Abdullah, pakar sejarah yang tersohor di Malaysia. Memang tak rugi lah kami diajar oleh pensyarah berpengalaman dalam bidang sejarah. Dr. Ishak selalu berpesan yang “Sejarah hanyalah satu perspektif. Itulah sebabnya Sejarah dalam bahasa Inggeris ialah “His-story” bermaksud cerita orang.”

Dr. Nabir dan 7 Sejarawan

Macam biasalah, saya yang paling comel dan kecil dalam kelas. Masa ni memang tak pandai nak bergaya. Yang penting ialah masa dalam kelas. Saya suka pesanan Dr. Nabir, “Tiada guru dalam sejarah, kerana semua orang ialah pelajar Sejarah.” Saya sedar, makin banyak saya baca tentang sejarah, makin banyak yang saya tak tahu.

 

Those who don’t know history are destined to repeat it.

– Edmund Burke –