Dari Kedah ke Banting – Tronoh, Perak

Tronoh terletak lebih kurang 30 kilometer dari Ipoh. Dulu masa belajar di Universiti Teknologi Petronas (UTP), bagai padang jarak padang tekukur. Datang balik, dah ada McDonald, Tesco siap KFC Drive Thru. Dah semakin membangun. Lama duduk sini dulu dengan mak dan abah (keluarga angkat). Adik-adik angkat semua masih kecil. Sekarang dah besar panjang, lagi besar dari kakak dia ni.

Dengan adik-adik angkat di Kpg Melayu Bali, Tronoh

Continue reading »

Dari Kedah ke Banting – Sungai Petani, Kedah

Perjalanan dari Jitra ke Sungai Petani mengambil masa lebih kurang satu jam (saya drive bawah speed limit). Guna jalan lebuhraya dari Alor Setar agak membosankan, tapi sebab nak cepat, redah juga. Singgah di Sungai Petani untuk menziarahi kawan lama ayah saya. Orang dulu-dulu, kalau nak berkenalan, guna surat. Mana ada SMS, Facebook bagai. Macam ayah dengan ibu saya dulu (ok, tu cerita lain).

Sebelum datang memang dah pesan nak makan tengahari di situ, makanya bersiaplah si tuan rumah memasak pelbagai jenis juadah, hasilnya, 8 JENIS LAUK. “Ni dah gaya Nasi Padang“, kata sepupu saya.

sambal pucuk betik, sambal udang kecik2, bendi kicap, ayam kunyit, pajeri nenas, sambal udang, kari ikan masin, ulam2 tanam sendiri.

Continue reading »

Dari Kedah ke Banting – Jitra, Kedah

Sebelum Konvokesyen UUM untuk PGDE, saya hadir ke UUM untuk kelas terakhir semester 1 pengajian Sarjana Pendidikan. Kemudian diikuti dengan keluarga saya yang menumpang di rumah keluarga angkat ayah saya di Jitra, Kedah. Lepas konvo, saya dan keluarga pun bertolak ke rumah keluarga angkat ayah saya ni. Sampai-sampai sahaja, saya disambut dengan lambaian pokok kelapa. Sangat menggoda!

Lambaian pokok kelapa yang menggoda

Continue reading »

Dari Kedah ke Banting – Kuala Perlis

Saya bergerak awal ke Majlis Konvokesyen UUM untuk PGDE memandangkan kelas terakhir untuk semester 1 pengajian Sarjana Pendidikan diadakan di UUM Sintok, Kedah. Sampai di UUM, teringat beberapa bekas pelajar SMKSM yang kini melanjutkan pelajaran di UUM. Cepat betul pelajar saya membesar. Cikgunya juga yang tak besar-besar.

Fauzi dan Nana, bekas pelajar Tingkatan 6 SMKSM

Continue reading »

Graduan PGDE di Konvokesyen UUM ke-26

Alhamdulillah. Setelah hampir dua tahun menyiapkan Post Graduate Diploma in Education (PGDE) sebagai salah satu syarat wajib untuk menjadi guru, akhirnya dapat juga konvo. Yay!

Saya dan Hawa. Lama tak jumpa.

Continue reading »

PGDE Semester 3 di UUMKL

Dah semester 3! Macam tak percaya dah setahun bergelar felo TFM dan menyambung pelajaran di UUM. Setelah 2 semester menumpang di IAB dan Taylor’s, kami akhirnya mengadakan kelas di kampus UUMKL. Semester ini bermulalah latihan mengajar kami yang rasmi, 16 minggu. Fuh! Hope I can make it!

Gambar kenang-kenangan bersama Dekan di UUM

Satu semester lagi. Kalau kurang post kat sini tu, faham-faham lah ye.

A man’s worth is no greater than the worth of his ambitions.”
― Marcus Aurelius

PGDE di Taylor’s University Lakeside Campus – Semester 2

Selesai sesi persekolahan tahun 2012, felo semua memulakan pengajian PGDE semula di Taylor’s University Lakeside Campus di Subang Jaya. Terima kasih pihak Taylor’s kerana sudi menaja tempat untuk kelas kami. Biasalah, nama pun dah nomad, kat mana-mana pun, masih boleh belajar.

Kami diasingkan mengikut opsyen memandangkan subjek lebih bertumpukan kepada opsyen felo masing-masing. Dalam kumpulan Sejarah ada 7 orang. Tetapi ada juga kelas yang melibatkan semua felo seperti kelas “Creativity in Teaching”. Prof. Jonathan Barnes diterbangkan khas daripada Canterbury Christ Church University, UK untuk mengajar kami subjek ini.

selepas kelas “Creativity in Teaching”

Saya masih ingat antara aktiviti di dalam kelas untuk subjek ini ialah mencari objek yang sesuai dengan kata adjektif yang diberikan. Setiap felo diberikan beberapa adjektif dan masa untuk tugasan tersebut.

 

Aktiviti 1 – Adjektif “Colourful”

Sebelum itu, kami diberi “framework” ataupun syarat-syarat sebelum melakukan aktiviti ini, sepeti jumlah masa yang diberikan dan adjektif minimum yang perlu dicapai. Selebihnya, kami diberi kelonggaran untuk membuat intepretasi sendiri berkenaan adjektif tersebut.

Aktiviti 2 – Adjektif “Heating”

Aktiviti ini sesuai bagi semua mata pelajaran, tetapi memerlukan masa yang agak panjang. Kawalan kelas paling penting untuk aktiviti ini. Kalau tak, memang bertebaranlah pelajar kita satu sekolah.

Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school.
– Albert Einstein –

PGDE History Group – Semester 1

Seramai 7 orang felo memilih opsyen Sejarah sebagai mata pelajaran utama di sekolah TFM. Untuk PGDE, beberapa kelas kami dibahagikan mengikut opsyen masing-masing. Memandangkan UUM tidak mempunyai kepakaran bagi subjek Sejarah, pensyarah kami dijemput daripada UPSI.

Dr. Ishak dan 7 Sejarawan

 

Kelas kami dikongsi bersama oleh Prof. Madya Dr. Ishak Saat, dan Dr. Nabir Bin Haji Abdullah, pakar sejarah yang tersohor di Malaysia. Memang tak rugi lah kami diajar oleh pensyarah berpengalaman dalam bidang sejarah. Dr. Ishak selalu berpesan yang “Sejarah hanyalah satu perspektif. Itulah sebabnya Sejarah dalam bahasa Inggeris ialah “His-story” bermaksud cerita orang.”

Dr. Nabir dan 7 Sejarawan

Macam biasalah, saya yang paling comel dan kecil dalam kelas. Masa ni memang tak pandai nak bergaya. Yang penting ialah masa dalam kelas. Saya suka pesanan Dr. Nabir, “Tiada guru dalam sejarah, kerana semua orang ialah pelajar Sejarah.” Saya sedar, makin banyak saya baca tentang sejarah, makin banyak yang saya tak tahu.

 

Those who don’t know history are destined to repeat it.

– Edmund Burke –