Citation using APA Style 6th Edition

capture2

Fuh! Baru Sem 2 dah rasa berpeluh–peluh nak buat proposal. Inilah dilema pelajar postgraduate. Masa kelas Research Methodology, kami didedahkan dengan teknik membuat citation yang betul. Satu titik lupa pun boleh salah, okay!

Sebab lecturer tu kasihan tengok kami yang terkedek-kedek nak tapi satu-satu rujukan, maka kami diberitahu akan kewujudan satu website yang akan memudahkan kerja citation ni!

Sebenarnya, banyak website seperti ini, namun Citation Machine antara yang terbaik pernah saya gunakan. Dengan aplikasi yang mesra pengguna, sekali klik sahaja, dah selesai.

Jom buat tesis! +_+

Cari perkataan Inggeris dengan Mudah di Wordhippo

capture1Dulu zaman sekolah, jenuh buka kamus nak cari makn perkataan. Masuk universiti, guna kamus tebal siap dengan cara sebutan bahasa Inggeris yang betul. Tu zaman Pak Kadok. Sekarang, teknologi dah canggih. Sekali klik, guna Google Translate sahaja, dah dapat makna dalam pelbagai bahasa.

Memperkenalkan, WordHippo untuk kegunaan para pelajar khususnya untuk cari sinonim, antonim, kata-kata yang puitis dan macam-macam lagi lah.

Aplikasi web ini sangat mudah untuk digunakan. Taip apa yang anda cari dan pilih kategori yang sesuai. Voila! WordHippo akan mempaparkan keputusan, serta memberikan pautan satu klik kepada data lain perkataan. Pantas, mudah dan bernilai untuk rujukan masa depan.

 

Cubalah!

Felo TFM kini Pelajar Sarjana Pendidikan, UUMKL

Bergelar Felo TFM, banyak kerja yang perlu dilakukan. Kerja sebenar sebagai guru,  kelas dan assignment PGDE, tak masuk dengan latihan TFM lagi, dan hal-hal peribadi memang boleh menguji kesabaran. Tapi, kesabaran tu ada hikmahnya sebab banyak kelebihan jadi felo TFM ni. Antara kelebihannya, Felo TFM diberi peluang untuk menyambung pelajaran dalam Sarjana Pendidikan (Kurikulum & Pengajaran) dibiayai sepenuhnya oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dengan syarat, terus berkhidmat di sekolah secara tetap selepas kontrak dua tahun. Not bad, right?

Felo TFM (Dyieba, Shahrun, Jessica, Azimi dan Hung Tong) dalam kelas di UUMKL

Pengajian semester pertama bermula pada september 2013. Alhamdulillah, saya terpilih untuk melanjutkan pelajaran di UUMKL sekali lagi. Kami menjadi kekuatan masing-masing untuk bersama-sama menjayakan program ini dan target kami, bergelar graduan sarjana pada 2015/2016 nanti. bak kata Wonderpet,

Apa yang penting? Kerjasama! (Wonderpet)

Sumbangan Buku Pearson kepada sekolah TFM

Pearson merupakan salah satu badan korporat yang bekerjasama dengan Yayasan Teach For Malaysia. Salah satu sumbangan besar pihak Pearson kepada sekolah-sekolah TFM ialah sumbangan buku rujukan dan latihan terbitan Pearson Malaysia.

Sumbangan buku Pearson adalah berdasarkan permintaan Felo TFM di sekolah, mengikut keperluan mata pelajaran. Akan tetapi, kami gunakan kelebihan ini untuk membantu panitia dan bidang kami sebaik mungkin dengan meminta sumbangan buku bagi subjek-subjek lain juga.

Gembira sungguh pelajar ni dapat buku percuma

Continue reading »

Projek Cookpreneur – Jalan-Jalan Cari Makan

Lepas pertandingan masakan, pemenang terus dapat hadiah, iaitu Jalan-Jalan Cari Makan bersama Cikgu Adibah. Singgahan pertama ke Young Chef Academy di Desa Sri Hartamas, Kuala Lumpur. Kami singgah melawan Young Chef Academy untuk melihat sesi kelas dan betermu dengan Ketua Chef, Sarah. Pelajar-pelajar sungguh teruja mengetahui kewujudan akademi seperti ini untuk kanak-kanak.

Pelajar di Young Chef Academy

Continue reading »

Projek Cookpreneur – Pertandingan Masakan

Kalau ikutkan, minggu ni sepatutnya kelas masakan yang kedua bersama Chef Syaiful. Akan tetapi, atas sebab yang tak dapat dielakkan, Chef Syaiful tidak dapat datang. Kita tukar strategi, terhasillah pertandingan masakan bersama dengan peserta kelas masakan Cookpreneur.

Maka pada 25 Mei yang lalu, berlangsunglah pertandingan masakan untuk Projek Cookpreneur. Hadiahnya berupa pakej jalan-jalan cari makan bersama Cikgu Adibah. Biasalah, nama dah projek masakan dan keusahawanan.

Kumpulan Lempeng Telur kusyuk memasak

Tema pertandingan ialah “Lempeng”. Lempeng ataupun “pancake” merupakan makanan yang selalu disediakan untuk sarapan pagi. Mudah dan menyelerakan! Tiga jenis lempeng yang disediakan ialah Lempeng Sagu Kelapa, Lempeng Sardin dan Lempeng Cheese Telur.

Continue reading »

Projek Cookpreneur – Kelas Masakan

Bahagian pertama Projek Cookpreneur tahun 2013 ialah kelas masakan. Pelajar akan didedahkan dengan teknik di dapur oleh chef berpengalaman, Chef Syaiful Bahri. Kelas selama 4 jam itu bermula pada 19 Mei ini dan dibahagikan kepada 2 bahagian.

Taklimat sebelum kelas masakan

Peserta sedang menyalin resepi

Tiga jenis resepi yang dipelajari oleh para peserta pada hari tersebut ialah Velvet Cupcake, Blueberry Crepe, dan Biskut Coklat Macadamia. Dengar nama pun dah lapar. Saya tolong tengok je.

Zuhairah tersenyum tengok doh Biskut Coklat Macadamia

Doh Biskut Coklat Macadamia sebelum dibakar

Pelajar sedang menyediakan Vevet Cupcake untuk dibakar

Kami menghadapi sedikit masalah kerana ketiadaan elektrik, maka kerja membakar kami lakukan di bilik yang lain. Tetapi itu tidak melunturkan semangat para peserta kelas masakan untuk meneruskan aktiviti mereka. Dengan bantuan chef Syaiful, pelajar belajar banyak perkara berkaitan masakan pada hari tersebut.

Siap akhirnya! Masa untuk makan

Kalau tak tahu lagi, saya memang suka makan. Kalau orang masak, saya suka menyibuk nak rasa. Dah lama tak masak sejak berjauhan dari keluarga. Bagi yang ingin mendapatkan resepi tersebut, sila emel diba.latif@gmail.com.

 

One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
– Virginia Woolf

 

Pengenalan Projek Cookpreneur 2013

Setiap felo TFM perlu menjalankan projek komuniti pada tahun kedua Fellowship. Saya memilih tema keusahawanan melalui masakan, diberi nama “Cookpreneur”, gabungan nama “cook” dan “entreprenuer“. Latar belakang keluarga saya yang bertunjangkan perniagaan dalam pelbagai sektor menjadi asas saya. “Mana tumpah kuah kalau tidak ke nasi”, bak kata pepatah Melayu lama. Kenapa masakan? Saya berpendirian yang “food always unite people together, regardless of race.”

Bersama pelajar ERT di bilik masakan

Untuk tahun ini, fokus saya tidak besar memandangkan saya fokus utama saya kepada pelajaran dan juga membantu pelajar tingkatan 5 dan 3 dalam subjek Sejarah. Untuk projek Cookpreneur bagi tahun 2013, saya merancang untuk mengadakan kelas masakan, pertandingan masakan dan jualan masakan untuk mengumpul dana bagi projek ini tahun depan.

Bersama Abang Brian, finalis Masterchef Musim 1

Saya mengajar kumpulan pelajar yang kecil ini tentang teknik “bootstrapping“. Teknik ini fokus kepada mengumpul modal tanpa bantuan pinjaman, sekadar apa yang ada. bermula dari kecil. Bak kata pepatah lama, “sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit.”

Puan Faizahanim dan pelajar ERT

Syukur saya dibantu oleh guru berpengalaman, Puan Faizahanim yang banyak membantu saya dalam projek ini. Diharap projek ini dapat mencapai matlamatnya.

“Price is what you pay. Value is what you get.”
― Warren Buffett