Projek Cookpreneur – Kelas Masakan

Bahagian pertama Projek Cookpreneur tahun 2013 ialah kelas masakan. Pelajar akan didedahkan dengan teknik di dapur oleh chef berpengalaman, Chef Syaiful Bahri. Kelas selama 4 jam itu bermula pada 19 Mei ini dan dibahagikan kepada 2 bahagian.

Taklimat sebelum kelas masakan

Peserta sedang menyalin resepi

Tiga jenis resepi yang dipelajari oleh para peserta pada hari tersebut ialah Velvet Cupcake, Blueberry Crepe, dan Biskut Coklat Macadamia. Dengar nama pun dah lapar. Saya tolong tengok je.

Zuhairah tersenyum tengok doh Biskut Coklat Macadamia

Doh Biskut Coklat Macadamia sebelum dibakar

Pelajar sedang menyediakan Vevet Cupcake untuk dibakar

Kami menghadapi sedikit masalah kerana ketiadaan elektrik, maka kerja membakar kami lakukan di bilik yang lain. Tetapi itu tidak melunturkan semangat para peserta kelas masakan untuk meneruskan aktiviti mereka. Dengan bantuan chef Syaiful, pelajar belajar banyak perkara berkaitan masakan pada hari tersebut.

Siap akhirnya! Masa untuk makan

Kalau tak tahu lagi, saya memang suka makan. Kalau orang masak, saya suka menyibuk nak rasa. Dah lama tak masak sejak berjauhan dari keluarga. Bagi yang ingin mendapatkan resepi tersebut, sila emel diba.latif@gmail.com.

 

One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
– Virginia Woolf

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>