Pengenalan Projek Cookpreneur 2013

Setiap felo TFM perlu menjalankan projek komuniti pada tahun kedua Fellowship. Saya memilih tema keusahawanan melalui masakan, diberi nama “Cookpreneur”, gabungan nama “cook” dan “entreprenuer“. Latar belakang keluarga saya yang bertunjangkan perniagaan dalam pelbagai sektor menjadi asas saya. “Mana tumpah kuah kalau tidak ke nasi”, bak kata pepatah Melayu lama. Kenapa masakan? Saya berpendirian yang “food always unite people together, regardless of race.”

Bersama pelajar ERT di bilik masakan

Untuk tahun ini, fokus saya tidak besar memandangkan saya fokus utama saya kepada pelajaran dan juga membantu pelajar tingkatan 5 dan 3 dalam subjek Sejarah. Untuk projek Cookpreneur bagi tahun 2013, saya merancang untuk mengadakan kelas masakan, pertandingan masakan dan jualan masakan untuk mengumpul dana bagi projek ini tahun depan.

Bersama Abang Brian, finalis Masterchef Musim 1

Saya mengajar kumpulan pelajar yang kecil ini tentang teknik “bootstrapping“. Teknik ini fokus kepada mengumpul modal tanpa bantuan pinjaman, sekadar apa yang ada. bermula dari kecil. Bak kata pepatah lama, “sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit.”

Puan Faizahanim dan pelajar ERT

Syukur saya dibantu oleh guru berpengalaman, Puan Faizahanim yang banyak membantu saya dalam projek ini. Diharap projek ini dapat mencapai matlamatnya.

“Price is what you pay. Value is what you get.”
― Warren Buffett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>