Bahan Rujukan SPM 2014 Sejarah 1249/3 – Kertas 3

Pada 8-9 Oktober lalu, Guru-Guru Sejarah Daerah Kuala Langat telah berusaha selama 2 hari untuk membina skrip jawapan dan bahan rujukan bagi pelajar yang akan menduduki SPM tahun ini, terutamanya bagi kertas 3. Mohon agar guru atau pelajar yang mengambil bahan ini memberikan kredit serta tidak membuang watermark yang telah dibuat. Hormatlah hasil kerja kami dan mudahan mendapat berkat menjawab kertas 3 SPM 2014. Good luck ya!

 

Sejarah-cadangan Skrip Jawapan Kertas 3 Spm 2014 (Bahagian a) by Dyieba Latif

Sejarah-cadangan Skrip Jawapan Kertas 3 Spm 2014 (Bahagian b) by Dyieba Latif

I am Adibah. I am Human. Pt.1

While tidying my old stuff, I found this picture of me at the age of 4/5. Almost the same age as my daughter now. Then everything start to come.back and flashed in my mind.

image

Naughty girl, obviously.

I was once a tomboy girl who seeks approval to live in man’s world. Growing up to be the only girl in the family, I have certain ego to prove myself that I am at least at the same level as my brothers. I once a sick naughty kid who doesn’t listen to others (still am) especially when I think I’m right. I accept my asthma as part of me, and embrace my childhood by climbing trees, playing with boys and hate pink.

I’m once a perfectionist up to the point where I can’t go to sleep if things are not in place. Growing up, I learn a lot. I start to love pink and purple, travel alone and admit myself to hospital when I know I need help. I learn to sleep at night in a messy room and it is okay to mess up and learn from it.

I learn to accept and forgive myself. I learn that if I love myself, no one can bring me down. In fact, I still learn. I learn that I could not do things alone. I learn to reach out if I am helpless.

I am blessed with family who believe in me and support me no matter what. I am blessed to have friends who treats me like family. I am blessed with strangers who are kind to me.

Now, I teach. I want to tell my lovely kids in school that it is okay to be imperfect. It is okay to make mistakes as long they learn from it. It is okay to not get straight A’s. It is okay to not be perfect.

I am not perfect, I am human.

Semakan UPU dan Politeknik 2014 Melalui SMS

Dulu cikgu ingat lagi, nak dapat tahu masuk U atau tidak, tunggulah surat kat rumah. Masa dapat surat tu, bukan main lagi melompat dan menjerit keriangan! Dapat 3 tawaran yang cikgu minat masa tu, Foundation Programme di UTP, Asasi di UIA dan Kolej Matrikulasi Labuan. Alhamdulillah, sekarang dah dapat 2 kelulusan dan in progress for the third one.

Masa yang ditunggu sudahpun tiba! Semakan untuk kemasukan UPU bagi lepasan SPM 2013 boleh dibuat sejak 10 Mei yang lepas melalui SMS.

semak upuDah semak tapi tak dapat? Kalau tak dapat UPU, jangan sedih , boleh semak kemasukan ke Politeknik, IKBN, ILP mulai 16 Mei 2014.

check poli

Checklah! Kalau tak dapat juga, jangan sedih. Banyak lagi peluang yang ada. Boleh kemukakan rayuan lagi. Kalau masih tak dapat, cikgu sarankan cari pengalaman bekerja. Cari duit, kumpul duit lepas tu fikir balik nak sambung belajar atau tak. Jadilah insan yang berguna.

“It does not matter how slowly you go as long as you do not stop.”
― Confucius

Peraduan Hari Guru 2014

Didik Malaysia

Peraduan Hari Guru 2014 anjuran Didik Malaysia

Wah, seronoknya kalau dapat hadiah iPad daripada pelajar! Tapi hadiah yang lebih best ialah bila tengok pelajar berjaya dan masih lagi ingat jasa kita. It’s this time of the year yet! Honestly, I don’t care about what kind of gift my students gave me but what kind of gift I can give them. Memanglah cikgu dah banyak beri ilmu dan pelajar patut hargai cikgu. But, for me Teacher’s Day is about giving something to students so they know that we love them (yes, student knows).

Harap ada pelajar cikgu yang cuba masuk peraduan ni dan menang (paling tidak, dapatlah voucher MPH tu, banyak buku boleh beli). Good luck!

I am indebted to my father for living, but to my teacher for living well.
-Alexander The Great-

Teach For Malaysia Tingkat Mutu Pendidikan

Wah, tahun ni first time masuk news! Mestilah berkenaan Teach For Malaysia! Seronok bila tahu yang Teach For Malaysia akan ke Sarawak mulai 2015! This mean that I have to finish my Masters and return to my Hornbill land! I miss Sarawak so much!

Bertempat di SMK Puchong, satu sesi interaksi bersama dengan Menteri Pendidikan II, Dato Seri Idris Jusoh untuk membincangkan berkenaan program Teach For Malaysia dan sekaligus memberi sedikit makluman berkenaan masalah-masalah yang dihadapi di sekolah.

Gambar: Baru perasan saya ni kecik. (eh, sebenarnya tak pernah peduli pun)

Dipetik daripada Utusan Malaysia

Keputusan PMR 2013 – Prestasi Mengikut Negeri

image

Alhamdulillah, dah diumumkan keputusan PMR 2013. Bagi yang dapat keputusan yang baik, tahniah. PMR bukanlah pengukur apa-apa. Sekarang mengenal prestasi diri dari segi akademik mengikut sistem pendidikan Malaysia.

Berkongsi keputusan PMR mengikut negeri, saya tergerak untuk memberi sedikit komen. Di tangga 3 ke bawah ialah negeri Kelantan, Perlis dan Sabah. Negeri yang secara demografi dan keadaan sosio-ekonomi yang agak rendah berbanding negeri lain.

Kita bercakap mengenai kesamarataan dalam pendidikan, tetapi dari taburan seperti ini tidak mencerminkan sedemikian.

Sistem Pentaksiran berasaskan Sekolah (PBS) diperkenalkan supaya dapat membantu setiap pelajar di Malaysia. Tetapi dari segi implementasi, agak membebankan kepada guru.

Ucapan tahniah kepada para pelajar dan guru. Tahun depan dan tak ada PMR ya! Entah apa lagi bentuk pengukuran yang akan diperkenalkan.

Best of Sarawak – Laksa Sarawak

Tinot Laksa Sarawak terletak di Kampung Patingan, saya dan keluarga memang tidak asing menjamu Laksa Sarawak di sini. Suasana tempat seperti dalam taman membuat kami makan penuh nikmat. Dibuka dari jam 7-9 pagi (atau sehingga laksa habis, dan selalunya memang sangat cepat sold out).

image

Makan dalam taman

Continue reading »

Selamat Pengantin Baru Liyana

Alhamdulillah! Aeorang pelajar tuisyen saya selamat melangsungkan perkahwinan bersama suami tercinta. Liyana, pelajar saya yang berusia 27 tahun mendaftarkan diri sebagai calon SPM persendirian. Berhenti sekolah selepas darjah 6 kerana ingin membantu keluarga, Liyana berusaha bersungguh-sungguh untuk membantu ahli keluarganya supaya berjaya, dan mengorbankan diri sendiri. Setelah mempunyai kedai sendiri dan membuka perniagaan sebagai tukang jahit, Liyana sedar yang pendidikan boleh membawanya pergi lebih jauh.

saya diapit Sankari dan Rasyidah

Pada mula perkenalan kami di pusat tuisyen, agakan saya Liyana berusia belasan tahun. Apabila menyedari yang saya lebih muda daripada Liyana, saya terkesima. Selalu tersasul gelar diri “Dyieba”, tetapi dengan hormat, Liyana tetap memanggil saya “cikgu”.

Saya banyak belajar erti hidup daripada Liyana. Kecekalan dan ketabahannya, saya jadikan inspirasi kepada pelajar saya. Saya tahu, ada pelajar saya tidak menyambung pelajaran selepas PMR kerana bekerja. Akan tetapi, pelajaran yang utama ialah tidak menyerah kalah! Ya, saya belajar dari Liyana erti tidak menyerah kalah.

Tahniah Liyana! Mudahan berbahagia hingga ke akhir hayat!

“When we can’t dream any longer we die.”
― Emma Goldman

Lawatan ke Dong Zen Temple, Jenjarom

Pada bulan Februari setiap tahun, berlangsunglah sambutan Tahun Baru Cina di Fo Guang Shan Dong Zen Temple, Jenjarom. Salah satu subtopik dalam pelajaran Sejarah tingkatan 4 ialah berkenaan ajaran dan agama utama dunia. Maka, untuk mempelajari agama lain, kita kenalah faham budaya dan ajaran mereka.

Pelajar bergambar di perkarangan Dong Zen

Continue reading »

Lawatan bersejarah ke Melaka

Tahun pertama menjadi felo TFM, saya diberikan tugas untuk menjadi guru Kelab Sejarah dan Geografi. Biasanya di sekolah, kelab Sejarah dan Geografi ni kelab yang kurang peminat. Tapi alhamdulillah, ahli kelab saya seramai 18 orang. Kira ok lah kan?

Pada 9 Jun 2012 yang lalu, saya memilih pelajar yang memenangi pertandingan kuiz dalam ahli kelab, dan lawatan bersejarah ke Melaka! oh, seronok ye cikgu belanja bawa jalan-jalan. Saya ditemani oleh adik saya yang kini menuntut di UiTM Lendu. Ada tourist guide dan driver, so tak lah rasa bosan sangat.

Ahli kelab Sejarah di A Famosa, Melaka

Antara tempat bersejarah yang kami lawati ialah Muzium Samudera, Muzium Melaka, dataran Pahlawan dan diakhiri dengan Wildlife Centre Melaka! First time tengok anjing laut, rasa teruja sangat!
Kami dialukan dengan persembahan tarian Sarawak. Hehe, sidak sik tauk bah urang Sarawak depan mata.

Tarian Selamat Datang dari Sarawak

ahli kelab Sejarah di Wildlife Centre, Melaka

Bagi yang tak tahu, saya memang geli sangat dengan ular. Eiii, even ikan yang berbentuk kepala ular macam belut ke, haruan ke, even pari pun, minta simpang lah. Memang saya tak makan. Tapi saya dapat atasi ketakutan dengan meletakkan ular di leher! Akhirnya! (Tu pun menggeletar satu badan). Adik saya relaks je.

Muka cuak ular kat leher

Adik saya relaks je

Sampai rumah di Banting hampir jam 9 malam, tetapi kenangan di Melaka tetap tak dapat dilupakan. Tengoklah kalau rajin, buat lawatan lagi ke Melaka, tapi perlu buat lebih baik.

The first duty of man is to conquer fear; he must get rid of it, he cannot act till then.

– Thomas Carlyle –