Bahan Rujukan SPM 2014 Sejarah 1249/3 – Kertas 3

Pada 8-9 Oktober lalu, Guru-Guru Sejarah Daerah Kuala Langat telah berusaha selama 2 hari untuk membina skrip jawapan dan bahan rujukan bagi pelajar yang akan menduduki SPM tahun ini, terutamanya bagi kertas 3. Mohon agar guru atau pelajar yang mengambil bahan ini memberikan kredit serta tidak membuang watermark yang telah dibuat. Hormatlah hasil kerja kami dan mudahan mendapat berkat menjawab kertas 3 SPM 2014. Good luck ya!

 

Sejarah-cadangan Skrip Jawapan Kertas 3 Spm 2014 (Bahagian a) by Dyieba Latif

Sejarah-cadangan Skrip Jawapan Kertas 3 Spm 2014 (Bahagian b) by Dyieba Latif

Kelas Eksplorasi Sejarah

Sempena Bulan Pusat Sumber dan Minggu Kemanusiaan, terfikir juga apalah aktiviti nak dilakukan sesuai dengan waktu pembelajaran? Nak kejar silibus lagi, nak buat itu inilah.. tapi NO excuse! Hehe… So, bila jalan-jalan kat sekolah, terpandang juga papan-papan notis sejarah yang jarang pelajar nak baca pun. Jadi, kita optimumkan penggunaannya!

Pelajar asli dan pelajar melayu bekerjasama

Tak susah pun nak buat aktiviti macam ni sebenarnya. Yang penting, sediakan hadiah (alaaa,, cloud 9 yang 10 keping tu baru RM2.00 kan, sedekahlah kat pelajar). Prosedurnya:

1. Bahagikan pelajar kepada kumpulan (maksimum 5 orang satu kumpulan. Jangan ramai-ramai, pening nanti)

2. Berikan masa dan arahan dengan jelas.

3. Facilitate the students!

4. Sediakan satu soalan KBAT selepas mereka hantar jawapan, supaya mereka berfikir. (Contoh soalan:  Bagaimanakah  kamu menunjukkan semangat patriotisme?)

(p/s: sebelum tu, cikgu kena lah sediakan soalan yang sesuai ye).

Pelajar kusyuk mencari jawapan pada papan notis sejarah

Creativity is not the finding of a thing, but the making something out of it after it is found.

-James Russell Lowell-

Open Classroom – 5 Delima 2014

Di sekolah sekarang, tengah rancak guru-guru menjalankan program I-Think, so as a new vibrant teacher, teringin juga nak cuba praktikkan untuk pelajar-pelajar. Maka, pada 10 Februari 2014 masa kelas tambahan Tingkatan 5 Delima, saya adakan “open classroom” yang dilaksanakan di Foyer Bestari, SMK Sungai Manggis.

Pelajar didedahkan dengan 8 peta pemikiran dan diberi subtopik berdasarkan Bab 2 Sejarah Tingkatan 5 – Nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua. Memang havoc! Tak sangka juga dapat kerjasama para pelajar, sebab hadiahnya sekadar Sepeket Coklat Cloud 9. He he…

Macam nilah rupa pelajar Tingkatan 5 Delima bertebaran di Foyer Bestari untuk menyediakan peta pemikiran berdasarkan tajuk yang diberi. Selasa sungguh kan? Yang penting, pelajar dapat belajar daripada aktiviti ini dan membina jati diri pelajar supaya lebih yakin untuk melakukan pembentangan dan memberi idea.

Kumpulan 1: Topik Majalan

Kumpulan 2: Topik Novel (Pemenang yo!)

Kumpulan 3: Persatuan Melayu

Kumpulan 4: Dasar pemerintahan

30 minit diberikan untuk menyediakan peta pemikiran atas brown paper, dan voila! Inilah hasilnya! Menarik kan dapat bentang di depan pelajar-pelajar lain.

Gambar: Tengah tampal-tampal sebelum Gallery Walk

Gambar kenang-kenangan

Cikgu-cikgu boleh praktikkan aktiviti ini sekali sekala di luar bilik darjah. Sangat mudah sebenarnya, as long semua peralatan ada dan rancangan rapi disusun. Cubalah!

UUMKL Kelas Research Methodology

Mengajar sambil belajar memang mencabar! But, challenge accepted! Antara subjek yang diambil pada sem ni ialah Research Methodology. Best kelas ni sebab banyak brainstorming and reading! (Yes, research memang kena banyak buat reading, especially journals). Saja nak share aktiviti yang kami lakukan dalam kelas di Universiti Utara Malaysia, Kampus KL.

imagePerbincangan intensif berkenaan ciri-ciri Quantitative vs Qualitative Approach

imageHasil Perbincangan Quantitative Approach

imageHasil Perbincangan Qualitative Approach

Dari kiri (atas): Shahrun, Jessica, Hung Tong, Adibah,  Dr. Ruzlan (duduk) dan Azimi (duduk).

Citation using APA Style 6th Edition

capture2

Fuh! Baru Sem 2 dah rasa berpeluh–peluh nak buat proposal. Inilah dilema pelajar postgraduate. Masa kelas Research Methodology, kami didedahkan dengan teknik membuat citation yang betul. Satu titik lupa pun boleh salah, okay!

Sebab lecturer tu kasihan tengok kami yang terkedek-kedek nak tapi satu-satu rujukan, maka kami diberitahu akan kewujudan satu website yang akan memudahkan kerja citation ni!

Sebenarnya, banyak website seperti ini, namun Citation Machine antara yang terbaik pernah saya gunakan. Dengan aplikasi yang mesra pengguna, sekali klik sahaja, dah selesai.

Jom buat tesis! +_+

Cari perkataan Inggeris dengan Mudah di Wordhippo

capture1Dulu zaman sekolah, jenuh buka kamus nak cari makn perkataan. Masuk universiti, guna kamus tebal siap dengan cara sebutan bahasa Inggeris yang betul. Tu zaman Pak Kadok. Sekarang, teknologi dah canggih. Sekali klik, guna Google Translate sahaja, dah dapat makna dalam pelbagai bahasa.

Memperkenalkan, WordHippo untuk kegunaan para pelajar khususnya untuk cari sinonim, antonim, kata-kata yang puitis dan macam-macam lagi lah.

Aplikasi web ini sangat mudah untuk digunakan. Taip apa yang anda cari dan pilih kategori yang sesuai. Voila! WordHippo akan mempaparkan keputusan, serta memberikan pautan satu klik kepada data lain perkataan. Pantas, mudah dan bernilai untuk rujukan masa depan.

 

Cubalah!

Bengkel Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) Sejarah SPM

Mulai Sejarah SPM 2013, soalan berbentuk kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) akan disoal untuk memastikan pehamahan pelajar dan aplikasi dalam subjek Sejarah. Sebelum tu, cikgu-cikgu kena pergi kursus dulu. Antara bahan-bahan semasa kursus saya kongsikan di sini.

Bahan 1

Bahan 2

Bahan 3

Bahan 4

Bahan 5

Bahan 6

We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.

– Albert Einstein –

Keputusan PMR 2013 – Prestasi Mengikut Negeri

image

Alhamdulillah, dah diumumkan keputusan PMR 2013. Bagi yang dapat keputusan yang baik, tahniah. PMR bukanlah pengukur apa-apa. Sekarang mengenal prestasi diri dari segi akademik mengikut sistem pendidikan Malaysia.

Berkongsi keputusan PMR mengikut negeri, saya tergerak untuk memberi sedikit komen. Di tangga 3 ke bawah ialah negeri Kelantan, Perlis dan Sabah. Negeri yang secara demografi dan keadaan sosio-ekonomi yang agak rendah berbanding negeri lain.

Kita bercakap mengenai kesamarataan dalam pendidikan, tetapi dari taburan seperti ini tidak mencerminkan sedemikian.

Sistem Pentaksiran berasaskan Sekolah (PBS) diperkenalkan supaya dapat membantu setiap pelajar di Malaysia. Tetapi dari segi implementasi, agak membebankan kepada guru.

Ucapan tahniah kepada para pelajar dan guru. Tahun depan dan tak ada PMR ya! Entah apa lagi bentuk pengukuran yang akan diperkenalkan.