What Happen in Vegas pt.3

Learning Trip: Teach For All Alumni Educators Conference

Venue: Las Vegas, Nevada, US

Date: 17-18 July 2014

A full pack 2 days events with a lot of fun and learning!  We start the day as in What Happen in Vegas pt.2, then we are divided for Teach For America Alumni Conference sessions. I register for 2 sessions; Creating Diverse School Options for Students & Families and Leveraging Social Media to Elevate Your Story, Beliefs and the Cause You Support.

20140717_170543

The we are invited to Alumni Awards where Teach For America celebrates their Alumni in different sectors. Surprisingly, there are corp members who still in school after 20 years! 20 years and counting, and still fighting for the same cause and engage in the mission and the movement!

20140717_192813

The Teach For America sessions continues the next day and I also registered for another 2 sessions, Closing the Opportunity Gap through Authentic Writing and Building Community Trust by Teach For Peru. Then I had a special session with Jeffery Lavick to record for video and learn a bit about film editing and video taping. His precious tip is that people can tolerate a lousy video, but not lousy audio. Make sure to have good audio and it will all be good. Nice tip!

DSCF1263

Next, we had a special session with Isaac Pollack, Principal of Carver Senior High School where he transform the school’s administrations and curriculum in one of the high-need school and challenging community. His story has been shared in Teach For All Network website, Choose to Connect.

    DSCF1294 DSCF1295

The last night, we had a dinner in an Italian restaurant just around Vegas and have fun with friends walking down the Vegas Strip.

DSCF1309

“Networking is not about just connecting people. It’s about connecting people with people, people with ideas, and people with opportunities.” -Michele Jennae-

What Happen in Vegas pt.2

Learning Trip: Teach For All Alumni Educators Conference

Venue:  Las Vegas, Nevada, US

Date: 17 July 2014

Full day with a lot of learning and fun! We start our day with per-reflection based on groups, school leaders, teacher’s training and teacher’s leadership. Great to see that we have the same believe that teacher creates impact. Great discussion during breakfast at Ceres Restaurant, and wrap up discussion with Wendy Kopp. Then we start with TFA conference.

My first session was school options, and I’m really keen into Montessori For All. I like this idea because I believe early education. If all children attain good early education, they will develop better. Then using social media to leverage cause you believe was a great session. I’ve done this and this is great to share success stories with others.

Also some social networking tips like 5 authentic tweets everyday to get more followers. TFA Alumni Awards are inspiring!! It is good to see that there are corp members that have been teaching for more than 20 years! Looking at their success stories reminds me that we can do more. Students opening and closing performance was awesome! Overall, good day despite the tragedy. Al-fatihah #MH17

 

TFA Group Photo Vegas 2014Teach For All Educators Family #ECVegas14

What Happen in Vegas pt.1

Learning Trip: Teach For All Alumni Educators Conference

Venue:  Las Vegas, Nevada, US

Date: 16 July 2014

After 30 hours flight, I made it! Alhamdulillah. Today, we only have two sessions mostly ice-breaking and discussing about our education system in different countries. It is surprisingly common that every countries facing the same problem, regardless of their demographic, but soothing to see that some small countries can make more progressive impact than bigger country. For example, Teach For Estonia have been working with their government to improve the teacher’s training.
Fun fact, in Lebanon, there are more male fellows than female. Germany have 96 different types of schools! South Africa normal classroom have 1:70 teacher student ratio. (and we complaint about 40 students in classroom). India have schools differ by languages and caste. Despite of all the differences we have, we face the same problems and challenges, from the classroom to the government policies. How implementation gap from top-down effect the students. What we can do? It takes two to tango. Picture of all the network in one room. Small world it is.

TFA Alumni Educators Conference Vegas 2014The Participants origin and Network

Peraduan Hari Guru 2014

Didik Malaysia

Peraduan Hari Guru 2014 anjuran Didik Malaysia

Wah, seronoknya kalau dapat hadiah iPad daripada pelajar! Tapi hadiah yang lebih best ialah bila tengok pelajar berjaya dan masih lagi ingat jasa kita. It’s this time of the year yet! Honestly, I don’t care about what kind of gift my students gave me but what kind of gift I can give them. Memanglah cikgu dah banyak beri ilmu dan pelajar patut hargai cikgu. But, for me Teacher’s Day is about giving something to students so they know that we love them (yes, student knows).

Harap ada pelajar cikgu yang cuba masuk peraduan ni dan menang (paling tidak, dapatlah voucher MPH tu, banyak buku boleh beli). Good luck!

I am indebted to my father for living, but to my teacher for living well.
-Alexander The Great-

Kelas Eksplorasi Sejarah

Sempena Bulan Pusat Sumber dan Minggu Kemanusiaan, terfikir juga apalah aktiviti nak dilakukan sesuai dengan waktu pembelajaran? Nak kejar silibus lagi, nak buat itu inilah.. tapi NO excuse! Hehe… So, bila jalan-jalan kat sekolah, terpandang juga papan-papan notis sejarah yang jarang pelajar nak baca pun. Jadi, kita optimumkan penggunaannya!

Pelajar asli dan pelajar melayu bekerjasama

Tak susah pun nak buat aktiviti macam ni sebenarnya. Yang penting, sediakan hadiah (alaaa,, cloud 9 yang 10 keping tu baru RM2.00 kan, sedekahlah kat pelajar). Prosedurnya:

1. Bahagikan pelajar kepada kumpulan (maksimum 5 orang satu kumpulan. Jangan ramai-ramai, pening nanti)

2. Berikan masa dan arahan dengan jelas.

3. Facilitate the students!

4. Sediakan satu soalan KBAT selepas mereka hantar jawapan, supaya mereka berfikir. (Contoh soalan:  Bagaimanakah  kamu menunjukkan semangat patriotisme?)

(p/s: sebelum tu, cikgu kena lah sediakan soalan yang sesuai ye).

Pelajar kusyuk mencari jawapan pada papan notis sejarah

Creativity is not the finding of a thing, but the making something out of it after it is found.

-James Russell Lowell-

Kawad Kaki PBSM

image

Latihan Kawad Kaki PBSM dipimpin oleh Ustaz Mohd. Nasir Bin Miskam

 

Pertama kalinya jadi ketua guru pemimpin PBSM, saya terkesima. Tak pernah ada pengalaman dengan PBSM, tiba-tiba jadi bidan terjun. Masa sekolah rendah dulu, aktif dengan Puteri Islam, jadi pengalaman PBSM memang kosong. Bila diberi peluang, saya ambil sebagai satu proses pembelajaran.

Syukur, ramai guru yang komited membantu untuk memudahkan kerja dan saling bekerjasama memastikan PBSM dapat bergerak dengan aktif pada tahun ini. Mudahan PBSM tahun ini bergerak aktif! Unit beruniform yang paling ramai ahli, 96 orang! Jenuh nak jaga masa ko-kurikulum. -_-”

 

Many activities and team play participation will give you a training that will prove invaluable later on in life.

-Walter Annenberg-

 

Teach For Malaysia Tingkat Mutu Pendidikan

Wah, tahun ni first time masuk news! Mestilah berkenaan Teach For Malaysia! Seronok bila tahu yang Teach For Malaysia akan ke Sarawak mulai 2015! This mean that I have to finish my Masters and return to my Hornbill land! I miss Sarawak so much!

Bertempat di SMK Puchong, satu sesi interaksi bersama dengan Menteri Pendidikan II, Dato Seri Idris Jusoh untuk membincangkan berkenaan program Teach For Malaysia dan sekaligus memberi sedikit makluman berkenaan masalah-masalah yang dihadapi di sekolah.

Gambar: Baru perasan saya ni kecik. (eh, sebenarnya tak pernah peduli pun)

Dipetik daripada Utusan Malaysia

Open Classroom – 5 Delima 2014

Di sekolah sekarang, tengah rancak guru-guru menjalankan program I-Think, so as a new vibrant teacher, teringin juga nak cuba praktikkan untuk pelajar-pelajar. Maka, pada 10 Februari 2014 masa kelas tambahan Tingkatan 5 Delima, saya adakan “open classroom” yang dilaksanakan di Foyer Bestari, SMK Sungai Manggis.

Pelajar didedahkan dengan 8 peta pemikiran dan diberi subtopik berdasarkan Bab 2 Sejarah Tingkatan 5 – Nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua. Memang havoc! Tak sangka juga dapat kerjasama para pelajar, sebab hadiahnya sekadar Sepeket Coklat Cloud 9. He he…

Macam nilah rupa pelajar Tingkatan 5 Delima bertebaran di Foyer Bestari untuk menyediakan peta pemikiran berdasarkan tajuk yang diberi. Selasa sungguh kan? Yang penting, pelajar dapat belajar daripada aktiviti ini dan membina jati diri pelajar supaya lebih yakin untuk melakukan pembentangan dan memberi idea.

Kumpulan 1: Topik Majalan

Kumpulan 2: Topik Novel (Pemenang yo!)

Kumpulan 3: Persatuan Melayu

Kumpulan 4: Dasar pemerintahan

30 minit diberikan untuk menyediakan peta pemikiran atas brown paper, dan voila! Inilah hasilnya! Menarik kan dapat bentang di depan pelajar-pelajar lain.

Gambar: Tengah tampal-tampal sebelum Gallery Walk

Gambar kenang-kenangan

Cikgu-cikgu boleh praktikkan aktiviti ini sekali sekala di luar bilik darjah. Sangat mudah sebenarnya, as long semua peralatan ada dan rancangan rapi disusun. Cubalah!

Meeting with Celcom Management Trainees

Sibuk sungguh rasanya tahun ini, tapi alhamdulillah, diberi rezeki dan peluang untuk mengembangkan kerjaya. Dah lama sebenarnya Giles approach TFM Teaching Alumni yang berminat untuk memberi peluang kepada Celcom Management Trainees ni untuk berbakti di sekolah. Mengenangkan yang saya akan berada di sekolah ini dalam tempoh yang agak lama, maka terfikir-fikir juga, siapalah yang nak sambung teruskan projek komuniti kami?

Maka, pada 23 Januari 2014 yang lalu, berlangsunglah pertemuan pertama yang tak formal di Kenny Rogers, AEON Bukit Tinggi, Klang untuk sesi suai kenal dan diskusi ringkas berkenaan projek komuniti dan program CSR bagi Management Trainees ini. 7 orang Celcom Management Trainees yang terlibat ialah Arvindd, Faris, Hayqal, Athirah, Bainin, Faizal dan Tessa. Seronok tengok orang-orang muda (again, I feel old) penuh bersemangat.

 Gambar 1: Seronok makan.

 

Gambar 2: Baru nak tengok kamera

4 orang Management Trainees yang akan saya buli (Muahahaha! Bunyi cam mak tiri kejam dalam cerita Cinderella) ialah Athirah, Arvindd, Faris dan Hayqal. We’ll wait and see what will happen!

MACEE – ETA Orientation Talk @ Royal Chulan, KL

Pada 21 Januari yang lepas, saya mendapat jemputan di bawah Malaysian-American Commission Educational Exchange (MACEE) untuk mengendalikan sesi orientasi bersama English Teaching Assistant (ETA) bagi kohort 2014. Speaking English di hadapan native speaker agak tough since it has been a long time I give talk to adult audiences. Biasa cakap dengan pelajar, tone lain, dari segi percakapan pun berbeza, bahasa yang digunakan pun berlainan.

Saya ditemani Neoh Joon Kee dan Jessie, dari komuniti TFM Alumni. Nasib ada member. Diberi peluang untuk berkongsi pengalaman 2 tahun sebagai felo selama lebih kurang 15 minit di hadapan mereka, saya terbayang betapa beruntungnya mereka jika dibandingkan dengan guru-guru Bahasa Inggeris yang sudah lama di sekolah.

 DSC_1502

Gambar 1: Baru perasan saya ni kecil. Tapi cita-cita tetap tinggi.

DSC_1498

Gambar 2: Kusyuk memberi penerangan berkenaan dengan “Teaching in a band 5 and band 6 schools.”

Dipetik daripada Laman Web Rasmi Program ETA ini,

The Fulbright English Teaching Assistant (ETA) Program places recent college graduates and young professionals as English teaching assistants in primary and secondary schools or universities overseas – improving foreign students’ English language abilities and knowledge of the United States while increasing the U.S. student’s own language skills and knowledge of the host country. ETAs may also pursue individual study/research plans in addition to their teaching responsibilities

Program ini hanya terbuka bagi Fulbright scholars sahaja untuk memberi ruang dan peluang kepada mereka untuk lebih mengenali tentang budaya dan kehidupan di Malaysia sambil membantu mempertingkat kemahiran Bahasa Inggeris di sekolah yang terlibat.