Lawatan bersejarah ke Melaka

Tahun pertama menjadi felo TFM, saya diberikan tugas untuk menjadi guru Kelab Sejarah dan Geografi. Biasanya di sekolah, kelab Sejarah dan Geografi ni kelab yang kurang peminat. Tapi alhamdulillah, ahli kelab saya seramai 18 orang. Kira ok lah kan?

Pada 9 Jun 2012 yang lalu, saya memilih pelajar yang memenangi pertandingan kuiz dalam ahli kelab, dan lawatan bersejarah ke Melaka! oh, seronok ye cikgu belanja bawa jalan-jalan. Saya ditemani oleh adik saya yang kini menuntut di UiTM Lendu. Ada tourist guide dan driver, so tak lah rasa bosan sangat.

Ahli kelab Sejarah di A Famosa, Melaka

Antara tempat bersejarah yang kami lawati ialah Muzium Samudera, Muzium Melaka, dataran Pahlawan dan diakhiri dengan Wildlife Centre Melaka! First time tengok anjing laut, rasa teruja sangat!
Kami dialukan dengan persembahan tarian Sarawak. Hehe, sidak sik tauk bah urang Sarawak depan mata.

Tarian Selamat Datang dari Sarawak

ahli kelab Sejarah di Wildlife Centre, Melaka

Bagi yang tak tahu, saya memang geli sangat dengan ular. Eiii, even ikan yang berbentuk kepala ular macam belut ke, haruan ke, even pari pun, minta simpang lah. Memang saya tak makan. Tapi saya dapat atasi ketakutan dengan meletakkan ular di leher! Akhirnya! (Tu pun menggeletar satu badan). Adik saya relaks je.

Muka cuak ular kat leher

Adik saya relaks je

Sampai rumah di Banting hampir jam 9 malam, tetapi kenangan di Melaka tetap tak dapat dilupakan. Tengoklah kalau rajin, buat lawatan lagi ke Melaka, tapi perlu buat lebih baik.

The first duty of man is to conquer fear; he must get rid of it, he cannot act till then.

– Thomas Carlyle –